Världens största köttproducent utsatt för cyberattack

3
144
Internet computer hacker - Bild: Crestock.com
Internet computer hacker – Bild: Crestock.com

VÄRLDEN. Nätverken hos den världsledande köttproducenten JBS hackades nyligen – och verksamheten i Australien, Kanada och USA tvingades helt eller delvis att stängas ner. Syftet med attacken ska ha varit att kräva företaget på stora summor pengar – eller fortsätta förstöra verksamheten.

JBS hävdar att ”ransomware”-attacken organiserats av ett kriminellt nätverk, kanske med bas i Ryssland och cyberangreppet ska ha drabbat ”tusentals” av företagets anställda och förhindrat dessa att fortsätta med sina arbetsuppgifter.

BBC rapporterar också att attacken skulle kunna leda till ”köttbrist” och högre priser för konsumenter.

“JBS notifierade Vita huset att ett krav på lösensumma kommit från en kriminell organisation sannolikt baserad i Ryssland”, säger Vita husets taleskvinna Karine Jean-Pierre under tisdagen och hävdar vidare att man tagit kontakt med den ryska regeringen angående incidenten i en förhoppning att komma åt hackarna.

Den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov bekräftade också för lokala medier att Biden-administrationen tagit kontakt i syfte att få ett slut på cyberattackerna och få fast de ansvariga. Samtidigt utreder även FBI händelsen.

JBS hävdar själva samtidigt att man gjort ”stora framsteg” för att lösa problemen som uppstod i samband med attacken och att en majoritet av verksamheten ska fungera som vanligt under onsdagen och att systemen ska ha reparerats.

Så sent som i maj utsattes det amerikanska rörledningsföretaget Colonial Pipeline för en liknande cyberattack och ledningen bekräftade att man betalat 4,4 miljoner amerikanska dollar i ”lösensumma” till det kriminella nätverket – för att dessa skulle återställa systemen och lämna företaget i fred.

Den amerikanska regeringens hållning är att företag som utsätts för cyberattacker inte ska betala hackarna – helt enkelt eftersom detta skapar incitament till fortsatta attacker i framtiden.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
5 juni 2021 kl 12:26

Hacket mot Solarwinds och pipelinen i USA som alla ransomware-attacker på senare tid kan ha varit säkerhetstjänsten som testkört lite innan de kör igång i massivt skarpt läge, samtidigt som de drygat ut budgeten med bitcoin. Kan de sälja knark för att dryga ut budgeten kan de även ägna sig åt cyberkriminalitet.

Går det inte att införa den nya världsordningen via en massiv cyberattack blir väl nästa steg en alien invasion, eftersom de även har krattat manegen för den cirkusen.

Bjarne
Bjarne
Gäst
4 juni 2021 kl 17:40
Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Bjarne
4 juni 2021 kl 20:46

Missa inte artiklarna I NewsVoice om Klaus Schwab och Cyberpandemin:

World Economic Forum: En global cyberpandemi kommer – Värre än Covid-19

https://newsvoice.se/2020/12/covid-cyberpandemi/

https://newsvoice.se/?s=klaus+schwab