Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Världens största köttproducent utsatt för cyberattack

publicerad 3 juni 2021
Internet computer hacker - Bild: Crestock.com
Internet computer hacker - Bild: Crestock.com
Internet computer hacker – Bild: Crestock.com

VÄRLDEN. Nätverken hos den världsledande köttproducenten JBS hackades nyligen – och verksamheten i Australien, Kanada och USA tvingades helt eller delvis att stängas ner. Syftet med attacken ska ha varit att kräva företaget på stora summor pengar – eller fortsätta förstöra verksamheten.

JBS hävdar att ”ransomware”-attacken organiserats av ett kriminellt nätverk, kanske med bas i Ryssland och cyberangreppet ska ha drabbat ”tusentals” av företagets anställda och förhindrat dessa att fortsätta med sina arbetsuppgifter.

BBC rapporterar också att attacken skulle kunna leda till ”köttbrist” och högre priser för konsumenter.

“JBS notifierade Vita huset att ett krav på lösensumma kommit från en kriminell organisation sannolikt baserad i Ryssland”, säger Vita husets taleskvinna Karine Jean-Pierre under tisdagen och hävdar vidare att man tagit kontakt med den ryska regeringen angående incidenten i en förhoppning att komma åt hackarna.

Den ryske vice utrikesministern Sergej Ryabkov bekräftade också för lokala medier att Biden-administrationen tagit kontakt i syfte att få ett slut på cyberattackerna och få fast de ansvariga. Samtidigt utreder även FBI händelsen.

JBS hävdar själva samtidigt att man gjort ”stora framsteg” för att lösa problemen som uppstod i samband med attacken och att en majoritet av verksamheten ska fungera som vanligt under onsdagen och att systemen ska ha reparerats.

Så sent som i maj utsattes det amerikanska rörledningsföretaget Colonial Pipeline för en liknande cyberattack och ledningen bekräftade att man betalat 4,4 miljoner amerikanska dollar i ”lösensumma” till det kriminella nätverket – för att dessa skulle återställa systemen och lämna företaget i fred.

Den amerikanska regeringens hållning är att företag som utsätts för cyberattacker inte ska betala hackarna – helt enkelt eftersom detta skapar incitament till fortsatta attacker i framtiden.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq