Andreea Stiuca: Förstå kopplingen kost och autism, ADHD

publicerad 12 november 2021
- Extern skribent
Andreea Stiuca. Privat foto
Andreea Stiuca: Förstå kopplingen kost och autism, ADHD
Andreea Stiuca. Privat foto

KOST OCH AUTISM. Är du förälder till barn med funktionsvariation, kanske själv fått en NPF-diagnos eller helt enkelt älskar att nörda in dig i tarmflorans fascinerande värld?

Text: Andreea Stiuca – kostrådgivare, hälsonörd och förälder till barn med
funktionsvariation | Eko-logiskt konceptcafé & Vänner i Falkenberg

Att förstå till fullo hur vår komplexa biologiska mekanism fungerar har ingen
forskning än lyckats med men många pusselbitar börjar falla på plats, så även inom
kostens betydelse för autism samt andra funktionsvariationer. Tarmfloran
producerar över 90% av kroppens serotonin, vårt välmåendehormon, vilket kan
förklara en del om varför fler individer hamnar i ångest- och depressionsliknande
symtom i takt med att socker- och skräpmatkonsumtionen ökar.

Vården vill gärna medicinera med SSRI-preparat (syntetiskt framtagna droger för att
höja serotoninnivåerna hos patienten) vilket alltid leder till ett beroende av
preparaten men sällan några större skillnader i att öka det stadigvarande
välmåendet.

Kost och autism

Vad som många gånger är kännetecknande hos personer med autism och/eller ADHD är den ensidiga kosten och sockerbehovet: ju mer av exempelvis vit pasta,
socker, potatis samt andra stärkelserika livsmedel som ingår i den dagliga kosten
desto tydligare blir de svårigheter som är typiska för diagnoserna: hjärndimma,
koncentrationssvårigheter, dåligt fokus, slutenhet, kommunikationssvårigheter,
repetitivt beteende, utåtagerande i affekt, dålig impulskontroll osv.

De flertalet studier som har gjorts på individer med autism där snabba kolhydrater har uteslutits visar ett genombrott i beteende samt välmående hos majoriteten av deltagarna men ändå väljer man fortfarande inom skolmedicinen att medicinera i stället för att se över kostens betydelse.

Epigenetik och DNA. Bild: Colin Behrens. Licens: CC0, Pixabay.com
Epigenetik och DNA. Bild: Colin Behrens. Licens: CC0, Pixabay.com

Vad är epigenetik?

Epigenetik är ytterligare ett forskningsområde som visar att den kosten du tillför kroppen tydligt kan slå av oönskade gener samt slå på de gener som gärna bidrar till god hälsa – detta genom att bl.a. stimulera en god tarmflora. Antibiotika, medicinering med SSRI-preparat och amfetaminpreparat inte bara slår ut den goda
tarmfloran som behövs för en god hälsa utan stimulerar på ett icke önskvärt sätt
inflammationer som försätter kroppen i ett kroniskt sjukligt tillstånd.

Så när du som patient eller dina nära och kära varit vården-runt och fortfarande blir
sämre, då det kan vara ett tecken på att det är dags att tänka om och se över kosten
och dess betydelse.

Vad ska vi då äta?

Eko-Logiskt konceptcafé
Annons: Eko-Logiskt konceptcafé

Visst kan det kännas övermäktigt att ändra kosten, särskilt om det inte tas emot med öppna armar. Många gånger handlar det mer om konsistens än smak, så testa sig fram är det enda riktiga. En 2 deceliters smoothie med olika grönsaker (spenat, grönkål, broccoli) ihop med citrusfrukter, jordgubbar & mango kan döva smaken av det gröna och samtidigt tillföra en mängd näringsämnen. Från noll till något är ju faktiskt rätt najs! Fixar du inte smoothiekonsistensen kan du testa att koka, ugnsbaka eller äta
grönsakerna färska. I nio av tio fall handlar det om vanan, så öva!

Fem tips att ta med sig för en schysstare kosthållning som tarmen kommer sjunga serenader för och fullkomligt älska:

  1. Alltid ekologiskt för att giftminimera ett redan ansträngt avgiftningssystem
  2. Uteslut allt som är vitt: pasta, ris, bröd, socker och ersätt med råris, glutenfri
    havre, glutenfri pasta, glutenfritt bröd, quinoa, durrakorn, matvete
  3. Ta bort socker helt, ersätt med frukt, bär, kokossocker och björksocker
  4. Grilla, stek, fritera minimalt eller inte alls eftersom det bildar nitrosaminer
    (ytterligare ett gift att undvika) I stället kan du koka, ångkoka, ugnsbaka eller blanda färskt för maximalt näringsintag och för att behålla de nyttiga fibrerna.
  5. Mjölkprodukter är mycket inflammationshöjande i tarmen. Byt ut mot havre-,
    mandel- eller kokosprodukter (undvik soja). Hårdost och fermenterade livsmedel kan fungera i de flesta fall om de inte överkonsumeras (turkisk yoghurt, creme fraiche, a-fil, filmjölk).

Du har alltid ansvar för din och dina barns hälsa men du behöver aldrig vara ensam på den resan. Sök tips och råd, boka tid med en kostrådgivare med kunskap inom tarmflorans värld – en väl investerad slant för starten på en fungerande och
välmående kropp.

Jag önskar dig en grön-skön och välmående hälsoresa!

Text: Andreea Stiuca | Eko-logiskt konceptcafé & Vänner i Falkenberg finner du Hälsohubben – en plats för dig som önskar ta del av en holistisk livsstil.

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • En bit på vägen, men långt ifrån optimalt. Varför inte helt sluta ned glykosintaget, dvs allt uppvärmt från växtriket?
    Råa grönsaker och frukt är väl ok, men innehåller egentligen ingenting vad kroppen behöver och kräver långt mer energi att processa än vad som finns att utvinna.

    Växt och djurriket har två helt skilda energisystem av uppenbar anledning, så varför försöka leva som en växt?

  • En bit på vägen, men långt ifrån optimalt. Varför inte helt sluta ned glykosintaget, dvs allt uppvärmt från växtriket?
    Råa grönsaker och frukt är väl ok, men innehåller egentligen ingenting vad kroppen behöver och kräver långt mer energi att processa än vad som finns att utvinna.

    Växt och djurriket har två helt skilda energisystem av uppenbar anledning, så varför försöka leva som en växt?

  • Lämna ett svar