EU:s eID-plånbok är en del av en gränslös övervakning

publicerad 9 februari 2022
- av Gästskribent
Övervakning Licens: iStock.com
Övervakning Licens: iStock.com
Övervakning. Licens: iStock.com

ÖVERVAKNING & ANALYS. EU-kommissionen har föreslagit att en e-identitetsplånbok införs som ett obligatorium i unionen. Den svenska myndigheten DIGG (Myndigheten för digital förvaltning) hanterar frågan för statens räkning och menar nu att det är bråttom att vidta mått och steg.

Text: Urban Sylvan | Artikeln har tidigare publicerats i Folkungen.se

Den 11 januari i år publicerade de en rapport som har titeln “Digital plånbok”. Rapporten är en direkt reaktion på EU-kommissionens initiativ och innehåller konkreta förslag på när och hur dessa plånböcker skall införas i Sverige.

Redan den första meningen i rapporten konstaterar att:

”EU-kommissionen publicerade den 3 juni 2021 ett förslag om att ändra EU:s eIDAS-förordning genom att bland annat införa certifierade europeiska e-identitetsplånböcker (European Digital Identity Wallets) och attesterade attributintyg som passar med plånböcker.”

Användare av digitala plånböcker, skriver DIGG:

”ska kunna dela med sig av information om vem de är och vad de får göra, exempelvis ska de kunna visa upp sin ålder, sina utbildningsmeriter eller sitt digitala körkort.”

Den digitala plånboken kommer att kunna innehålla massvis med uppgifter och applikationer, eller attribut som det sägs i rapporten, utöver att vara ett rent ID-kort. Bankkonto, försäkringsuppgifter, medicinska journaler, information över besökta platser, vem man har pratat i telefon med och vilket smörgåspålägg som inhandlades i fredags. Notera att den svenska myndighet som arbetar för att den digitala omställningen skall intensifieras själva pratar om ett digitalt system som bär på uppgiften om vad du och jag får lov att göra.

Enligt kommissionens förslag bör det finnas en miniminivå för vad plånboken skall innehålla för uppgifter.

Följande minimiuppsättning av attribut vars äkthet ska kunna kontrolleras, skriver man, är:

1. adress
2. ålder
3. kön
4. civilstånd
5. familjesituation
6. nationalitet
7. utbildning, titlar och licenser
8. yrkeskvalifikationer, titlar och licenser
9. offentliga tillstånd och licenser
10. finansiella uppgifter och företagsuppgifter.

”Det finns emellertid ingen yttre gräns för vilka attribut som kan bli aktuella att använda. Den digitala plånboken med sina intyg kan därmed bli aktuell att använda i avsevärt bredare sammanhang än de som räknas upp här. Tanken är att aktörer inom såväl offentlig som privat sektor kan vara utfärdare av intyg och förekomma som parter som förlitar sig på intyg.” – Rapporten “Digital plånbok”, sid 13

Självklart är såväl EU-kommissionen som den svenska staten genom Myndigheten för digital förvaltning vårdande och omhändertagande instanser som bara vill oss väl (observera sarkasmen!). Därför är personlig integritet och säkerhetsfrågor väsentliga. Så här uttrycks det i den svenska rapporten. Lägg särskilt märke till det lilla ordet ”om”.

”Användaren ska enligt förslaget ha full kontroll över sin europeiska e-identitetsplånbok. Utöver möjligheten att själv välja vilken information som ska delas fastställs i förordningsförslaget att utfärdare av den europeiska e-identitetsplånboken inte ska samla in information om plånbokens användning som inte är nödvändig för tillhandahållandet av plånbokstjänster.

Utfärdare ska inte heller kombinera personidentifieringsuppgifter och andra personuppgifter som lagras eller som rör användningen av den europeiska e-identitetsplånboken med personuppgifter från andra tjänster som erbjuds av utfärdaren eller av tredjepartstjänster, om det inte krävs för tillhandahållandet av plånbokstjänsterna”.

Vad det i praktiken kan komma att innebära är att kriterier och ”måsten” förändras. Vad som från början såg harmlöst ut kan med tiden behäftas med allt fler krav. Med tekniken på plats och i drift är det tillämpningarna som är intressanta. Och det är makthavarna som definierar behov och styr användandet.

Det finns även ekonomiska intressen med i surven. Man pratar i rapporten om ”affärsmodell”:

”Med stöd av plånboken ska användaren kunna identifiera sig elektroniskt. Den rådande affärsmodellen i Sverige är att den förlitande parten betalar en transaktionsavgift för identifiering av privatpersoner. Användaren betalar inte för användning av sin e-legitimation, vilket stämmer bra med förslagets regel om att användningen av plånböcker ska vara kostnadsfri för fysiska personer.”

Tiden för att leva upp till kraven i kommissionens förlag, menar DIGG, förväntas bli kort. Därför föreslår myndigheten att åtgärder vidtas så fort som möjligt. Man lämnar som förslag i rapporten att såväl myndigheter som privata och offentliga organisationer skall kunna utfärda plånböcker [och funktioner], en så kallad öppen modell.

Vidare att det bör utredas förändringar i offentlighets- och sekretesslagstiftning för att införandet av plånboken skall vara möjlig. (Ibid, sid. 24)

Text: Urban Sylvan, tidigare yrkesofficer och teolog. Rektor och lärare som arbetat med folkbildning, senast som lärare i filosofi, etik och ledarskap. Författare och frilansskribent. Sylvan driver Folkungen.se

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: eID-plånbok
 • Man måste inte ha en valuta som identifierar ägaren. Vi har riksbankens kontanter som är ägaranonyma. Jag har en digital lösning som kan motsvaras av anonymt ägande, ett digitalt värde som man inte kan ändra. Det är låst utan extern nyckel eller liknande. Man kan använda detta för ett monetärt värde definierat med serienummer. Informationen är sedan låst. Kanske jag utvecklar detta till ett verkligt betalsystem.

 • Fy Fan!
  Jag konstaterade strax efter att vi gått med i EU, att även i en gränslös värld kan man vara gränslöst ofri.
  Fundera över det, jag menar det verkligen i varje cynisk mening.

  Ska elektroniska pass innehålla anteckning om yrkeslicenser, då blir det inte nådigt att vara småföretagare och fri hantverkare i Sverige. För mycket av sådana licenser styrs och hanteras av facket. Det vill säga av S.
  Alla måste vara med i partiet enligt kommunistisk modell.
  Diktatur
  Diktatur
  Diktatur
  Det finns inga andra ord för detta.
  Swexit nu!

  Läs gärna min bok för berättelsen om hur Sverige gick förlorat!
  https://www.bod.se/bokshop/anschluss-1972-mats-jangdal-9789180078566

 • Det går nog inte att vara lite för och lite emot att vi genom detta eID kommer att övervakas och kontrolleras. Problemet är att detta smugit fram dolt av restriktionerna mot ett virus, som en del av agenda 2030. Nu gäller att ta detta på allvar och som jag skrivit många gånger här förut helt enkelt sluta använda de smarta lösningar som den nya tekniken erbjuder.
  Bara så kan vi visa att vi inte vill ge makthavarna möjlighet att bestämma hur vi lever, vilka vi träffar och vilka vaccin eller andra läkemedel vi måste ta för att vara lydiga nog att få tillgång till våra pengar. Framtiden är vad vi väljer att göra av den. Allt gott

 • Jag är extremt kluven i denna frågan då det är lätt att inse det “praktiska” med digitala verktyg i vilken form de än kommer. Problemet är kontrollmöjligheterna som följer med teknologin, och eftersom jag inte litar alls på de som styr vårt samhälle blir teknikutvecklingen -som är oundviklig- mycket problematisk.
  Jag skulle vilja hitta öppna lösningar som ger oss medborgare möjligheten att välja om vi vill vara med eller inte i dessa nya system, och till vilken grad.
  Inget krav och tvång borde vara en självklarhet!

 • Hela Covid-19 projektet framstår allt mer som ett PPP-projekt, Public Privat Partnership mellan regeringar och storfinans som Charles Schwab på Economic Forum har talat om.

  Sverige har ju BankID idag, men det här verkar mycket mer omfattande. Blir det en e-plånbok för alla olika valutor i EU eller bara Euron?

  Armstrong, prognos oraklet i USA, säger att ECB och EU är bankrutt,

 • De glömde redovisa punkt 11. “vaccinstatus” x antal boosters. Vilket i själva verket nog mer är punkt ett om det hade varit riktigt ärliga. Men hur ska de göra med oss som vågar vägra både smartphone som injektioner?

  • Ja det indrar jag med. Använder en Ericson T28 om ngn nu minns den…, tror den var den första viktelefonen på marknaden. Från 1998-99. Och ja den fingerar utmärkt än Batteriet behöver laddas en gång i VECKAN. Bara en sånn sak!! Modernt skit som internet existerar inte men jag kan lägga in noter för exakt vilken ringsignal som helst. Spårbar är den inte heller!!

   Så jag undrar vad de gör med alla oss – fast de kanske skänker en billig Osmart-phone…. ööörk

   • Alla telefoner går att spåra, och är sannolikt spårade!

    Den loogar inte var gång du petar näsan, fiser, eller öppnar kylen bara.
    Men så fort en telefon slås på, hur gammal den än är, så kan masterna triangulera den för att få fram positionen. Anstränger man sig för att införskaffa ett kontantkort utan spårbar köpare kollar de bara var telefonen oftast befinner sig ( på din folkbokförda adress) eller så kollar man med röstigenkänning vem som använder den.

    Alla mobiloperatörer vill veta vem som använder deras tjänst, naturligtvis under förespeglingen att du inte skall göra något olagligt.

    Eftersom det ligger i en mobiltelefons natur att spåras, det är ju en del i funktionen för att det skall gå ringa överallt, så är det dött lopp i princip.

    Att de inte kan spåra brottslingar är ett spel för galleriet.

    Skall du vara anonym mobilanvändare så lär du gå till extrema ytterligheter. Telefonen köpas kontant utan lösa trådar. Aldrig vara på eller slås på av operatören (de aktiverar ibland telefoner på distans) där man befinner sig dagligen i hemmet osv. Ingen plats där den är på skall kunna knytas till dig, hem, jobb, bil osv. Textmeddelande går, och kanske avancerad röstförvrängare. Men så fort din röst talat i telefonen är du rökt.

    Men visst, stänger du av den och slår in den i folie är den inte spårbar för tillfället!

    • En mobil kan också vara stationär hemma. Växte upp med den underbara frihetskänslan av att inte vara ständigt åtkomlig och den är fortfarande precis lika skön. Men sen verkar en del få separationsångest när någon tar nappen ifrån dem.

    • Jag tror du begriper både vad jag menar samt vad skillnaden på en Osmartphone kontra vilken som helst icke-smartphone är. Utan att jag behöver skriva en uppsats och utan att du behöver vara raljerande

     • The older and dumber the better. Lägga tio papp på sin egen övervakningsutrustning är ju att ta en kostnad som borde falla på övervakaren.

     • Förlåt om du tycker jag är raljerande!

      Men min mening är ju inte att vara besserwisser, jag vet ju redan bäst, ha ha. Skämtåsido, finns många människor idag som tror att de kan ladda ner en app i telefonen så blir den vattentät. Jag tycker ju inte illa om dem, bara önska de förstod bättre.

      När man undersöker trådlös teknik på djupet och av riktigt intresse, som i mitt fall för ren överlevnad. Så någonstans så förstår man saker som även konspirationsteoretiker skulle tycka var konspirationer. Men när man förstår det rent fysiskt så blir det ju inte teori utan fakta.

      Själv använder jag tekniken för annars skulle jag vara fullkomligt isolerad, Telia tog av mig den fasta linan! Men jag ser allt som jag gör över telefon, e-mail eller internet som offentlig verksamhet. Och jag hoppas väl att alla skall förstå att för dem som äger dessa system så existerar inte begreppet mitt och ditt. Hade jag varit en vanlig människa hade jag möjligtvis använt tekniken för 112 samtal, men inte mer.

      Man kan “stänga av” en människa med ett knapptryck. Och då menar jag deras fysiska uppenbarelse, och inte deras online alter ego det tror jag de flesta förstår idag att de kan radera om de vill. Men vad dessa system kan utför vill de flesta förmodligen inte ens veta.

      Så länge dessa system existerar, så existerar inte frihet eller mänskliga rättigheter. Men slaveriet kan väl vara behagligt, och framförallt underhållande.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *