Inflationssäkring – Är Bitcoin bra vid inflation?

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 26 april 2022
- News@NewsVoice
Bitcoin Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash
Inflationssäkring - Är Bitcoin bra vid inflation?. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash
Inflationssäkring – Är Bitcoin bra vid inflation?. Foto: Dmitry Demidko Licens: Unsplash.com

Bitcoin har visat en bättre motståndskraft mot inflation än fiat-valutor. Så här övervinner Bitcoin inflationsrisker. Följande artikel utforskar de element som gör Bitcoin till en bättre inflationssäkring än de flesta tillgångar idag.

Många investerare ser Bitcoin som en inflationssäkring och samlar den alltmer i mer omfattande reserver för att skydda sina tillgångar. Bitcoin har ett minskande utbud och en växande efterfrågan på marknaden som ger den en konkurrensfördel mot inflationsrisker.

Även om Bitcoin fortfarande är en mycket volatil tillgång, säger vissa experter att dess prisrörelser inte har motsvarat inflationen de senaste åren.

Inflationssäkring – Därför är Bitcoin bra vid inflation

Den främsta anledningen till att många investerare tror att Bitcoin är en bra inflationssäkring är dess unika utbud och efterfrågan ekonomi. Till skillnad från USD eller till och med guld, med en central myndighet för att reglera dess utbud, är Bitcoin en decentraliserad tillgång. Bitcoin-uppfinnare, Satoshi Nakamoto, begränsade sitt utbud till endast 21 miljoner tokens.

Baserat på Bitcoin-protokollet genererar gruvarbetare nya mynt genom att lösa komplexa matematiska pussel med en förutbestämd standardhastighet. De har redan brutit omkring 19 miljoner Bitcoin-tokens som cirkulerar på marknaden.

Dessutom är Bitcoins utbud också föremål för halvering. Det minskar antalet belöningar som erbjuds gruvarbetare med hälften vart fjärde år.

Samtidigt ökar utbudet av USD och andra traditionella tillgångar över tiden, baserat på politiska influenser. Det gör det möjligt för Bitcoin att attrahera ett högre värde i amerikanska dollar. Till exempel skulle värdet på Bitcoin fördubblas om tillgången på USD ökar dubbelt. Men marknaderna kanske inte alltid fungerar så.

Bitcoins begränsade utbud och halvering framkallar brist mitt i den växande efterfrågan på marknaden. Och detta gör det möjligt för kryptovalutan att attrahera och behålla en högre köpkraft över tid, vilket erbjuder en bättre inflationssäkring än traditionella tillgångar.

Bitcoins decentralisering gör den mindre sårbar för politiska eller institutionella influenser, vilket påverkar ett bättre motstånd mot inflation.

Bitcoins korrelation till inflation 

Experter hävdar att Bitcoin inte visade några egenskaper före pandemin, och det blev populärt 2017 innan det gick under 2018 och 2019. Det hade ingenting med inflation att göra. M2-penningmängden ökade med 25,3% under den perioden, och guld skulle ha varit den bästa naturliga säkringen, stigande med 51,9%.

Vissa analytiker säger också att Bitcoin inte har fungerat som en säkring på senare tid, med växande inflation hela året. Bitcoins priser har fortsatt att röra sig upp och ner under det senaste decenniet. De har dock inte indikerat någon meningsfull korrelation med inflation eller tillväxtaktier under föregående år.

Ändå har flera investerare och ledande kryptohandelsplattformar som bitcoin-prime.live nyligen rapporterat en uppgång i Bitcoin-priserna. Experter hävdar att det är ett spekulativt drag som drivs av miljontals människor med överskott av stimulanspengar och gott om tid att handla på den lukrativa kryptomarknaden. Trenden har fört in mer institutionella pengar, vilket pressar Bitcoin-priserna ännu högre.

Bitcoin kommer verkligen att bli en inflationssäkring om dess antagande fortsätter i den nuvarande trenden. Om fler ekonomier, individer och företag överför de flesta av sina tillgångar till Bitcoin, skulle det uppnå ett mer stabilt värde och erbjuda mer skydd mot inflation. Däremot är vi inte där ännu eftersom Bitcoin-priserna förblir instabila.

Bitcoin har varit i tjurfart i nästan två år, och en nedgång var oundviklig. Det är sant eftersom Bitcoin fortfarande är en spekulativ tillgång, och till och med grunden för dess nuvarande värdering på nästan 2 biljoner dollar är dess potentiella framtida tillväxt.

Liksom andra spekulativa tillgångar är Bitcoin fortfarande sårbart för osäkerhet. Alltså kunde det gå åt många olika håll utan någon förvarning. En stor nedåtgående chock kan göra betydande skada på framtidsorienterade tillgångar.

Investerare och ekonomer har olika åsikter om Bitcoins roll som en inflationssäkring. De är dock båda överens om att Bitcoin visar unika egenskaper, med en bättre motståndskraft mot inflation än traditionella tillgångar.

Extern skribent

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice