Neoliberalism – Syriska presidenthustrun pekar ut det största hotet mot världen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 juli 2023
- Torbjörn Sassersson
Emmanuel Macron och Asma Assad
Emmanuel Macron och Asma Assad. Montage: NewsVoice.

Den syriska presidentens hustru Asma Assad besökte Moskva i veckan. Hon sa till RT att samhällena i Öst är bäst förberedda för att motsätta sig nyliberalism som tex i Europa personifieras av Emmanuel Macron och i Kanada av Justin Trudeau, båda Young Global Leaders från World Economic Forum.

Under sitt besök i Ryssland medverkade presidenthustrun Asma Assad i RT och talade då om kulturellt utbyte, de nära banden mellan Syrien och Ryssland och de utmaningar som de två länderna står inför.

Syrien och Ryssland utsätts båda för ökande utländska påtryckningar, liksom ekonomiska blockader och försök att “etablera kontroll över dem”, sa Asma.

Neoliberalism

Neoliberalism (nyliberalism) definieras som ekonomisk liberaliseringspolitik, inklusive privatisering, avreglering, globalisering, frihandel, monetarism, åtstramningar och minskade statliga utgifter i syfte att etablera och centralisera den privata kapitalistiska sektorn. “Gudfadern” till nyliberalismen var journalisten Charles Peters, som 1983 skrev boken “A Neoliberal’s Manifesto”.

Varken den Ryska Federationen eller Syriens regering tror på nyliberalism som en speciellt lämplig ideologi. Istället anser staterna att konservativa och traditionella värderingar bör stå i centrum.

Asma Assad:

ArcanumSkolan 2024

“En universell och storskalig utmaning för hela världen är hotet från nyliberalismen, som påtvingas alla folk. Huvudsyftet med det är naturligtvis att sudda ut, inte bara nationell identitet, utan även den mänskliga identiteten, liksom alla dess beståndsdelar, såsom patriotism, traditioner och sedvänjor”.

Traditionella värderingar

De traditionella värderingarna bevaras inom familjen, som bör vara pelaren för en: “dialog mellan ungdomar i hela världen”, anser Asma Assad.

Detta gäller särskilt för “våra östliga samhällen, eftersom det är dessa samhällen som är direkt hotade och samtidigt är mest kapabla att stå emot denna attack på grund av den kultur, moral och de värderingar som de har”, tillade hon.

Asma Assad tillfrågades också av RT om den senaste utvecklingen i Ryssland, tex det kortlivade upproret av Wagner Group, som inträffade strax före hennes besök. Asma sa att händelsen inte påverkade hennes beslutsamhet att besöka landet överhuvudtaget.

“Ryska vänner stödde oss utan att tveka under det krig som pågick i vårt land. Därför har vi också utan att tveka stöttat och kommer att fortsätta att stötta våra vänner i deras kamp”, betonade hon.

President Bashar al-Assad har under flera år försökt få fram Syriens perspektiv och förhållningssätt via västmedier utan att lyckas mer än i några enstaka undantag. Ryska RT som nyhetskanal är blockerad i Sverige och EU.

NewsVoice som oberoende media som inte styrs av varken EU:s eller NATO:s narrativ har därför publicerat en rad artiklar som för fram Syriens synsätt eftersom det har ett stort allmänintresse. USA-alliansen som nu bedriver krig via Ukraina mot Ryssland är samma allians som sedan många år krigat mot Syrien (se ett urval av artiklar nedan).

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Nån som kommer ihåg serien “Ung i Damaskus ” i 2 delar som sändes i SVT året innan Syrien kriget började?
  Hur får man tag på den?

 • Artikeln beskriver en klassisk upptakt till WW3. Dikotomi. Man ställer två grupper mot varandra och skapar en konstgjord motsättning och den vägen använder man folkets lågt stående utveckling som medel för att skapa hat. Sedan är vägen rensad för WW3.
  Vänligen se igenom dessa knep. Ta avstånd. Tala om för alla media världen över att göra detsamma. SVT:s krigshets är övertydlig.

 • Och det är av historiskt intresse att den nationsbyggande ide som är konstruktiv motståndare till den onda neoliberalismen framfördes tidigt av USAs unga republik och fick efterföljare i Frankrike Tyskland Ryssland och Kina mfl länder.
  Flertalet av den idens företrädare dog i förtid och i många fall var det mord. Bla tre amerikanska presidenter.
  I stället för fredlig handel och utveckling lyckades den härskande oligarkin framkalla världskrigen.
  Den sortens oligarki har härskat även långt innan begreppet liberalism uppfanns.
  De som marknadsförs som företrädare för liberalism som nån sorts ädelt ideal var i själva verket agenter i tjänst hos den oligarkin.
  Det har hela tiden handlat om att sälja in ett projekt med helt annat syfte än att sprida frihet. Dvs inte endast neoliberalism utan allt som har med ekonomisk och annan liberalism att göra är en ulv i fårakläder.

 • Är det nån som kommer ihåg svensk producerade serien i 2 delar som heter “Ung i Damaskus”? De sändes året innan kriget började. Är der nån som vet hur man får tag på den? SVT verkar gömt det undan och vill inte veta om det!
  i Serien kunde konstateras vilket fantastiskt land det var. Kommer ihåg ett klassrum där elever, muslimer, kristna, nån jude satt med traditionella kläder tillsammans med elever med vanliga västerländska stilar och lärde sig om jämställhet och respekt för andra regioner och tankesätt.
  Al-Assad och Asma Assad gick i stan bland folk helt utan skydd och ekonomin börjat få fart och blomstrade.

 • Är det nån som kommer ihåg svensk producerade serien i 2 delar som heter “Ung i Damaskus“? De sändes året innan kriget började. Är der nån som vet hur man får tag på den? SVT verkar gömt det undan och vill inte veta om det!
  i Serien kunde konstateras vilket fantastiskt land det var. Kommer ihåg ett klassrum där elever, muslimer, kristna, nån jude satt med traditionella kläder tillsammans med elever med vanliga västerländska stilar och lärde sig om jämställhet och respekt för andra regioner och tankesätt.

 • Det är kriget i Ukraina som blir vägskälet om den framtida världsordningen. Min egen gissning är att nyliberalismen hamnar på historiens sophög och att vi återfår samma framtidstro som präglade 50 till mitten av 60 talet. Väst har byggt hela sin tänkta framtid på “klimathotet” och ur den finns ingen framtid, utom för dem som stakat ut den. Allmogen är hänvisad till begränsade “betesplatser” utan förmåga att skapa en egen framtid. Vår framtid ligger i Belt & Road-projektet och den potential som finns i det mänskliga kapitalet.

  • Det finns fler anledningar. Även om Yinonplanen såg ut att bli mindre realistisk i och med att Putin slog undan ISIS så finns många Judiska fundamentalister som räknar med att Eretz Israel blir verklighet till slut.

   • Eretz Israel vill inte ens de Judiska fundamentalisterna ha längre, ifall man bara lyckas annektera Gulan Höjderna. Rikedomen där räcker väl för alla andra framtida planer!!
    I vilket fall upptäckten av oljan där hade avgörande roll att fortsätta kriget från Libyen till Syrien.

    • Ja det som ytterst spelar roll för dem är att kunna fortsätta parasitera på resten av världen med sin kontroll över bankerna.

 • Putin är både frimurare och kopplad till WEF. Jag tror att allt bara är ett skådespel
  Ta Kim Jong un i Nordkorea, han är ordförande i statsutredning för WEF.
  Agenda 2030 är deras skapelse.

  • Alla förstår att sådana scenarion aldrig kan uteslutas, men just nu ser framtiden ut att bestämmas av “skådespelet”, som det vore blodigt allvar.

  • Klaus Schwab är bland världens bästa hypnotisörer och WEF är platsen han utför sitt magiska verk!
   Putin förstod det snabbt nog att undvika inte gå in i djupt hypnos!
   Bilden på Kim Jong un i Nordkorea som WEF:s chairman är ju det indirekta budskapet på vilken typ av makt WEF:s högsta ledaren kommer att besitta, baserat på deras koncept!

  • Putin är patriot.
   Frimurarnas historia i Ryssland är mörk och ryssarna har haft full tillgång till frimurararkiv beslagtagna av röda armen så det är osannolikt att Putin skulle ta instruktioner utifrån som var fallet med frimurarna före bolshevikrevolutionen.
   I väst sprids många felaktiga kålsuparteorier. Tex påstår de samma sak om Stalin men det stämmer inte. Däremot Lenin och Trotsky var frimurare.
   Kvällen innan Chernobyl exploderade hade verket besök av två ur nomenklaturan som lär ha varit frimurare så under 80-talet fanns dom trots att tidigare Sovjetledare hade krossat dem.
   Men efter 1972 hade USA nog mycket större möjligheter att infiltrera eftersom det pågick omfattande amerikansk teknologiexport och Sovjet medverkade i USAs rymdbluff.

 • Liberal-fascismen har lagt under sig nästan hela västvärlden! Det är bara Ungern som kämpar mot och i viss mån Polen…Kalle Bildt upprepade för många år sedan direktiven han fått från Washington och Bryssel och började babbla om den “enda vägens politik” vilket alltså var att liberalfascismen skulle införas till varje pris. Och där är vi nu, även SD som stretade mot i början har fått böja sig för utländska direktiv!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *