Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Neoliberalism – Syriska presidenthustrun pekar ut det största hotet mot världen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 juli 2023
- Torbjörn Sassersson
Emmanuel Macron och Asma Assad
Emmanuel Macron och Asma Assad. Montage: NewsVoice.

Den syriska presidentens hustru Asma Assad besökte Moskva i veckan. Hon sa till RT att samhällena i Öst är bäst förberedda för att motsätta sig nyliberalism som tex i Europa personifieras av Emmanuel Macron och i Kanada av Justin Trudeau, båda Young Global Leaders från World Economic Forum.

Under sitt besök i Ryssland medverkade presidenthustrun Asma Assad i RT och talade då om kulturellt utbyte, de nära banden mellan Syrien och Ryssland och de utmaningar som de två länderna står inför.

Syrien och Ryssland utsätts båda för ökande utländska påtryckningar, liksom ekonomiska blockader och försök att “etablera kontroll över dem”, sa Asma.

Neoliberalism

Neoliberalism (nyliberalism) definieras som ekonomisk liberaliseringspolitik, inklusive privatisering, avreglering, globalisering, frihandel, monetarism, åtstramningar och minskade statliga utgifter i syfte att etablera och centralisera den privata kapitalistiska sektorn. “Gudfadern” till nyliberalismen var journalisten Charles Peters, som 1983 skrev boken “A Neoliberal’s Manifesto”.

Varken den Ryska Federationen eller Syriens regering tror på nyliberalism som en speciellt lämplig ideologi. Istället anser staterna att konservativa och traditionella värderingar bör stå i centrum.

Asma Assad:

“En universell och storskalig utmaning för hela världen är hotet från nyliberalismen, som påtvingas alla folk. Huvudsyftet med det är naturligtvis att sudda ut, inte bara nationell identitet, utan även den mänskliga identiteten, liksom alla dess beståndsdelar, såsom patriotism, traditioner och sedvänjor”.

Traditionella värderingar

De traditionella värderingarna bevaras inom familjen, som bör vara pelaren för en: “dialog mellan ungdomar i hela världen”, anser Asma Assad.

Detta gäller särskilt för “våra östliga samhällen, eftersom det är dessa samhällen som är direkt hotade och samtidigt är mest kapabla att stå emot denna attack på grund av den kultur, moral och de värderingar som de har”, tillade hon.

Asma Assad tillfrågades också av RT om den senaste utvecklingen i Ryssland, tex det kortlivade upproret av Wagner Group, som inträffade strax före hennes besök. Asma sa att händelsen inte påverkade hennes beslutsamhet att besöka landet överhuvudtaget.

“Ryska vänner stödde oss utan att tveka under det krig som pågick i vårt land. Därför har vi också utan att tveka stöttat och kommer att fortsätta att stötta våra vänner i deras kamp”, betonade hon.

President Bashar al-Assad har under flera år försökt få fram Syriens perspektiv och förhållningssätt via västmedier utan att lyckas mer än i några enstaka undantag. Ryska RT som nyhetskanal är blockerad i Sverige och EU.

NewsVoice som oberoende media som inte styrs av varken EU:s eller NATO:s narrativ har därför publicerat en rad artiklar som för fram Syriens synsätt eftersom det har ett stort allmänintresse. USA-alliansen som nu bedriver krig via Ukraina mot Ryssland är samma allians som sedan många år krigat mot Syrien (se ett urval av artiklar nedan).

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq