EU ska angripa personer som “förgiftar det offentliga rummet” med ej godkända narrativ

publicerad 14 februari 2023
- av NewsVoice
Volodymyr Zelenskyj och Ursula von der Leyen, 3 February 2023. Pressfoto: ec.europa.eu

PRESS- & YTTRANDEFRIHET. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att sanktionera personer som sprider lögner från Putin om Ukraina. Lögnerna sprids främst av Putins propagandakanaler, anser Zelenskyj och Leyen som är eniga.

Under det pågående informationskriget misstänks individer som rapporterat om krigsförbrytelser begångna av den ukrainska militären, eller som kritiserat NATO och USA, för att vara ryska mediaagenter eller till och med spioner.

Sanktionerna ska riktas mot alla de  som försöker ”förgifta det offentliga rummet med sina lögner”. Föremål för sanktionerna kan bli journalister, publicister, opinionsbildare och bloggare som misstänks vara pro-ryska.

EU har tidigare blockerat flera ryska nyhetskanaler och har fått massiv kritik för det. Hit hör kanaler som Sputniks News och Russia Today (RT.com) vilka de hävdar sprider “rysk propaganda” och “desinformation”.

Som ett resultat har många varit tvungna att använda VPN-tjänster för att komma åt dessa nyhetskanaler.

Lovar att svälta ut Ryssland

Berlins sista toppmöte med Volodymyr Zelenskyj slutade med att Von der Leyen tillkännagav nya kommande sanktioner.

Leyen kallade Zelenskyj upprepade gånger “min käre Volodymyr” och lovade att fortsätta svälta Rysslands militära maskineri och skaka dess ekonomis fundament”.

Att Ukraina går med i EU (och accepterar EU:s värdegrund) är önskvärt av dess folk på grund av deras önskan att se sina barn växa upp inom den Europeiska unionen. Detta påstås vara motivationen bakom deras styrka att uthärda kriget, enligt EU:s ordförande.

Text: NewsVoice

Relaterat