Smartphones – Flykten från friheten

  0

  pc-med.jpg
  Samhället och kulturen utvecklas genom dialog och skapande. Relationer utvecklas genom samtal, diskussion och gemensamma upplevelser som man sedan kan återminnas och samtala om.
  Tekniken har därvidlag blivit ett sätt att stå i kontakt och sprida nyheter, information och upplevelser. Men frågan är om kommunikationstekniken nu är på väg att bli kontraproduktiv.
  Smartphones och läsplattor har helt förändrat kommunikationsbeteendet.
  Alla dessa möjligheter i den ständigt närvarande lilla handdatorn med tillgång till mail, sms, sociala medier och senaste nytt riskerar att orsaka stress.

  “tänk om jag missar något?”

  Ett annat problem är alienation (främlingsskap och utanförskap). Informationsmängden från “vänner” på nätet och alla de åsikter, teorier och budskap som sköljer över spretar iväg åt alla olika håll och riskera att ta uppmärksamhet från det som kanske är viktigast av allt, den nära relationen.
  Med nätet, mail och sms följer en ny distansering och man kan i realtid vräka ur sig vad som helst utan att se reaktionen hos den andre. Vi har fått en helt ny social samverkan, eller snarare brist på samverkan.
  bigstock-Stop-35524490.jpg
  Samtalet
  Kommunikationen, diskussionen och lyhördheten är central för utveckling av sig själv och för att kunna förmedla något som kanske den andre kan utvecklas av. För att detta ska få en gynnsam inramning krävs också det fysiska mötet där man upplever varandra och kan tolka varandras reaktioner och sinnesstämningar. Detta förutsätter den närvaro som sedan kan utveckla empati, (medkännande) och förståelse.
  Dagens sociala medier kan istället framkalla dess motsats, likgiltighet, arrogans och t o m psykopatiliknande förhållningssätt.

  Lägerelden

  Möten, sammankomster, seminarier, debatter är den moderna tidens lägereldar. Hoten mot dessa är smartphones som tycks käka upp människors förmåga att umgås på ett närvarande sätt då de träffas.
  AS
  Framtiden kommer sannolikt att innebära något liknande rökförbud. Föräldrar förlorar kontakten inte bara med varandra och sig själva utan också med sina barn. Här ser jag en framtid där barn går på terapi för att kunna hantera upplevelserna från sin frånvarande, smartphonesberoende och inte nåbara förälder. Kanske får vi också en ny förening AS (Anonyma Smartphonesberoende).
  Omvänt har vi smartphonesgenerationen som ska möta sina äldre som har mobil i akt och mening att ringa varandra. Men om man ringer någon med smartphones, upptagen av något annat på sin SM, så ser man vem det är och kan bara trycka upptagetton om man inte har lust att prata. Jodå där sitter de gamla och upplever inte mer kontakt med sina smartphonesupptagna barn än då de inte kommer alls.
  Smartphones har blivit en ursäkt för att undvika samtalet och därmed undvika att diskutera och relatera till varandra.
  De positiva effekterna av smartphones som att förmedla väsentlig information och speeda upp skeenden och processer riskerar således att slå tillbaka om man inte noga bestämmer sig för vad man ska använda tekniken till och när den ska stängas av.
  Börje Peratt
  SvD Samsung världsetta på smartphones
  SvD
  FACEBOOK: MJUKVARA TILL SMARTPHONES SKA HÖJA ANNONSINTÄKTER

  SvD Samsung-lur först med hållbarhetsmärkning
  SR Tidningsläsare skräms till den digitala världen
  UPPDATERING 28 oktober
  SvD Förskolelarm: Föräldrar, släpp mobilen
  SVT Föräldrars mobilbruk stör barnen

  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  borjeperatt
  Gäst
  10 augusti 2017 kl 09:19

  Hjälpmedel som blivit tvångsmedel! BaM-syndromet “Beroende av Mobil-syndrom. Flera samtidigt uppträdande fenomen, vilka sammantagna ger en bild av ett bakomliggande förhållande eller förlopp. En bestämd kombination av avvikelser eller symptom som tenderar att uppträda tillsammans och som sammantaget pekar mot en viss diagnos: BaM!

  Mats Wikberg
  Mats Wikberg
  Gäst
  10 december 2014 kl 09:45

  Hej Börje,
  Ja, det är det jag undrar om inte det här beteendet, som ju är asocialt, i sin förlängning, eftersom man avstår från verkliga möten, leder till dysfunktionella relationer. I Storbritannien klagar man på att den yngre generationen har svårt att kommunicera. Dom är vana med knapptryckande men mindre vana med fysiska möten och ordentliga samtal ansikte mot ansikte.

  borjeperatt
  Gäst
  Reply to  Mats Wikberg
  10 december 2014 kl 10:33

  Mats, drar vi det ännu längre och ser till genetisk anpassning så går det från social till emotionell inkompetens och rent av risk för utveckling av psykopatliknande beteende. “Mina föräldrar bryr sig inte om mig så varför ska jag bry mig om någon”. Gå till en lekpark och observera hur barn leker för sig själva medan föräldrar ägnar sig åt sina smartphones.

  Mats Wikberg
  Mats Wikberg
  Gäst
  9 december 2014 kl 16:47

  Jag kan bara hålla med. Folklivsforskaren Lasse Berg sa i en föreläsning i Hedemora för ett par veckor sedan: “Det är av fysiska möten vi utvecklas, men vi väljer det motsatta genom att använda teknik istället”. Det återstår att se var vi landar.

  borjeperatt
  Gäst
  28 oktober 2013 kl 17:13

  121 SVT Text Måndag 28 okt 2013
  INRIKES PUBLICERAD 28 OKTOBER
  Föräldrars mobilbruk stör barnen
  Föräldrars ständiga kontroll på mobilen stör samspelet med barnen. Det larmet kommer från de öppna förskolorna i Stockholms innerstad. Flera har infört mobilförbud, skriver Svenska Dagbladet.
  -Ungarna får leka själva medan föräldrarna sitter och kollar på Facebook, säger Anna Lindelöf på öppna förskolan vid Skånegläntan på Södermalm.
  Pia Risholm Mothander, barnpsykolog och docent vid Stockholms universitet, menar att barn som signalerar att de behöver bli sedda blir förvirrade när föräldern inte är helt närvarande.

  borjeperatt
  Gäst
  24 oktober 2013 kl 15:17

  Bo, jag har sett underbara bevis på då smartphones kan ge gemensamma upplevelser och skapa samhörighet. Det jag också sett är då människor träffas för att kunna umgås så åker apparaten upp lika fort som cigaretten på 70-talet med den skillnaden att då förenade den folk i nån slags märklig gemensam destruktivitetsnjutning. Smartphones gör raka motsatsen då man ser folk stirra ned i sin skärm utan någon som helst kontakt med varandra. Det värsta är då föräldrar ska ha kvalitetstid med sina barn och alla ägnar tiden åt att stirra i sin skärm. Utan någon som helst kontakt med varandra.

  Mats Wikberg
  Mats Wikberg
  Gäst
  Reply to  borjeperatt
  9 december 2014 kl 16:49

  Som värst leder den nya tekniken bara till ett asocialt beteende som motverkar verkliga, meningsfulla möten.

  borjeperatt
  Gäst
  Reply to  Mats Wikberg
  9 december 2014 kl 21:40

  Mats, jag ser värre saker i sin förlängning, icke sedda, icke hörda barn hur utvecklas de emotionellt, socialt, intellektuellt?

  Bo Valhjalt
  Gäst
  24 oktober 2013 kl 15:05

  Man kan också tänka sig sökande efter alternativ frihet. Vad allt ont skulle inte televisionen och videon åstadkomma.Bröderna Cartwright markerade världens snara undergång.. Man kan ju säga till den flyende om flykten stör och kräva en stunds närvaro!

  Robert Birming
  Gäst
  6 juni 2013 kl 09:13

  Mycket bra skrivet! Så sant. Jag gillar även den Erich Fromm-inspirerade titeln.

  borjeperatt
  Gäst
  Reply to  Robert Birming
  6 juni 2013 kl 09:33

  🙂