AfS försitter ett gyllene tillfälle att bli en opinionsbildande kraft

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 15 juni 2022
- Jan Norberg
Jan Norberg och Gustav Kasselstrand (pressfoto: AfS). Montage: NewsVoice

OPINION. Debattören Jan Norberg anser att AfS försitter sina chanser att komma in i Riksdagen vid kommande val. “Partiet har en unik möjlighet att på flera sakområden kunna samla väldigt många sympatisörer som delar deras politiska budskap på det generella planet.”

Text: Jan Norberg | #valet2022

Jag har nyligen deltagit i ett par diskussioner hos Christer Bigander som driver Youtube-kanalen Swexit TV för att om möjligt kunna bidra till en mer nyanserad bild av den samlade oppositionen utanför de åtta riksdagspartierna. Hur jag lyckades lämnar jag med min ödmjukhet åt tittarna att bedöma.

Diskussionerna

Varför diskuterar vi inte olika lösningsförslag på allvarliga samhällsproblem?

Krasst uttryckt finns det inom 8-klövern inget parti som vill gå ur EU,  eller åtminstone omförhandla villkoren för Sveriges medlemskap. Inte heller finns det något parti inom 8-klövern som på allvar vill ge en beskrivning för exakt hur Sverige skall lösa de enorma problem som uppstått som ett resultat av en totalt havererad migrationspolitik.

Man bör som väljare alltid själv ställa sig frågan HUR de olika partierna tänkt genomföra de förändringar de föreslår.

Politisk triangulering gör väljarnas val omöjligt

Den politiska triangulering som alla dessa 8 partier ägnar sig åt gör att de ideologiskt baserade skiljelinjerna i svensk politik går helt förlorade, väljarna lämnas åt ett omöjligt val enligt principen att välja det minst dåliga alternativet inom 8-klövern. Politik bör vara ideologiskt baserad men tillämpas på ett för befolkningen pragmatiskt sätt.

För att vanliga människor skall ha en rimlig chans att bedöma skillnaderna mellan alla politiska partier måste de själva inse och förstå att tydlighet är en dygd, vi alla tenderar att acceptera saker när vi förstår HUR dessa politiska partier tänkt sig lösa olika frågor som de är tillskyndare av. Själv har jag länge varit en ivrare av en mer polariserande debatt, men då helst beträffande de olika lösningsförslagen. Det finns ju ingen anledning att bråka sådär i största allmänhet.

Vi måste kräva lösningsförslag av alla partier

Min egen erfarenhet säger mig att gnäll eller allmän pajkastning inte är ett framgångskoncept, vi behöver alla bli mer konstruktiva och lösningsorienterade när vi diskuterar politik.

Kanske det finns några människor som uppfattar mitt ifrågasättande av AfS som en oberättigad kritik, och förvisso kan det ligga en del i den kritiken, men ingen blir lyckligare av att blunda för det faktum att partiet har en unik möjlighet att på flera sakområden kunna samla väldigt många sympatisörer som delar deras politiska budskap på det generella planet.

Varför når då inte AfS ut i en större omfattning är de faktiskt gör?

Även om opinionsinstituten inte alltid går att lita på är trenden hyggligt korrekt, AfS stampar på samma ställe (cirka 1 %) utan att dra till sig alla vilka är missnöjda med resultatet av 8-klöverns tillkortakommanden.

Är det politikerna eller är det vi medborgare som ska bestämma?

Det är vi själva som väljare som har att överväga om det är vi eller den politiska överklassen som skall leda den politiska utvecklingen. Förvånansvärt många ursprungssvenskar verkar vara övertygade om att det är våra politiker som vet bäst vad som är bra för Sverige.

Vi är helt enkelt domesticerade som lydiga hundar att följa de politiska ledarnas olika budskap om vad Sverige behöver.

Vi kommer då in i ett tänkande där vi överlämnar åt etablerade politiker att leda oss, men vad har fått oss så passiviserade att vi alla slutat tänka själva?

Vi behöver alla visa politikerna att vi har frågor där vi vill att partiernas företrädare redovisar sina olika förslag på HUR de vill lösa de samhällsproblem som vi alla kan se tilltar i omfattning, först då kan vi fatta våra egna beslut på vilket parti som vi tänker lägga vår röst.

Alternativ för Sverige  –  AfS – har ett särskilt ansvar

AfS försitter ett gyllene tillfälle att bli en opinionsbildande kraft om de inte visar medborgarna och de presumtiva väljarna mer än de relativt luddiga talepunkter som de så envist håller sig fast vid.

AfS bristande respekt för sin egen roll som ledande oppositionsparti utanför den s.k. 8-klövern straffas de för genom bristande opinionssiffror. Jag har kritiserat SD för att de nu står och stampar i alla opinionsundersökningar, något som är ett tydligt resultat av denna ständigt pågående triangulering under den s.k. Mattias Karlsson doktrinen.

SD styrs numera av deras korrupta tankesmedja Oikos där de samlat avhoppade yngre f.d. moderata tjänstemän som i den sanna trianguleringens namn vill göra SD till en kopia av M, (såg senast den korvtillverkande talskrivaren till Jimmie Åkesson i en video och han verkade allt annat än den vitaliserande vitamininjektion som SD behöver).

När jag analyserar hur AfS strategiskt positionerar sig så tycks de naivt nog tro att om de bara kommer in i Riksdagen så kommer de att kunna påverka SD så att de ansluter till AfS politik på en del områden. De tycks ha glömt att det var Mattias Karlsson som uteslöt dem, suck.

Törs Alternativ för Sverige debattera sakpolitiskt innehåll?

När Hans Jensevik påpekar att AfS, än så länge kanske det är bäst att tillägga, aldrig kommer att ta sig in i Riksdagen (4 % spärren) är det total radiotystnad från ledande företrädare från AfS.

Klarar inte AfS att möta sina väljares alla frågor?

Det vore mycket intressant att under tex Swebb TV:s ledning få tillfälle att prata politik på allvar med AfS ledande företrädare. Törs Ställer Swebb TV upp på detta blir frågan, törs verkligen AfS möta Hans Jensevik och mig själv i en studiodiskussion?

Är Gustav Kasselstrand och Jeff Ahl nöjda med att nå cirka 1 % av rösterna så att de får statliga pengar till valsedlar och annat vid nästa val 2026?

Text: Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vår s.k. demokrati bygger på ett korrupt system som styrs av Bilderbergare m.fl. Varje statminister är tillsatta efter ett besök hos Bilderbergarna. Att Lööf lyckligtvis inte fick den positionen berodde på att hon konkurrerade med en annan av Bilderbergarna gunstlingar. Nu åker regeringens medlemmar i skytteltrafik till Davos och WEF. Ett besök i ondskans nästen!

  Troligen har valresultaten manipulerats sedan länge och det var väl uppenbart senast, då SD siffror plötsligt rasade efter ett tekniskt avbrott i direktsändning av valvakan. Vad spelar det då för roll vad vi röstar på? Att göra en tillbyggnad på ett förfallet hus gör det föga mer beboligt.

  Att rösta på de etablerade riksdagspartierna är att spela det korrupta systemet i händerna. De är så maktkåta att de offrar allt för den och pengar! Svea rike har förvandlats till en avskrädesstation och folk fortsätter av någon anledning att rösta på dom som sett till att det blev så.

  En röst på en uppstickare sänder i alla fall en signal till etablissemanget att vi är trött på deras vanstyre. Slå i sönder den korrupta skiten, förhoppningsvis rasar det inom några år så vi kan bygga nytt utifrån folkets vilja. Alla ruttna styren faller samman för eller senare har det historiskt visats sig.

 • Vår s.k. demokrati bygger på ett korrupt system som styrs av Bilderbergare m.fl. Varje statminister är tillsatta efter ett besök hos Bilderbergarna. Att Lööf lyckligtvis inte fick den positionen berodde på att hon konkurrerade med en annan av Bilderbergarna gunstlingar. Nu åker regeringens medlemmar i skytteltrafik till Davos och WEF. Ett besök i ondskans nästen!

  Troligen har valresultaten manipulerats sedan länge och det var väl uppenbart senast, då SD siffror plötsligt rasade efter ett tekniskt avbrott i direktsändning av valvakan. Vad spelar det då för roll vad vi röstar på? Att göra en tillbyggnad på ett förfallet hus gör det föga mer beboligt.

  Att rösta på de etablerade riksdagspartierna är att spela det korrupta systemet i händerna. De är så maktkåta att de offrar allt för den och pengar! Svea rike har förvandlats till en avskrädesstation och folk fortsätter av någon anledning att rösta på dom som sett till att det blev så.

  En röst på en uppstickare sänder i alla fall en signal till etablissemanget att vi är trött på deras vanstyre. Slå i sönder den korrupta skiten, förhoppningsvis rasar det inom några år så vi kan bygga nytt utifrån folkets vilja. Alla ruttna styren faller samman för eller senare har det historiskt visats sig.

 • Brist på resurser kanske, politiken är det inget fel på. Guldläge nu när SD kastat det sista av vett och fason, dyrkar Nato och stöder Europas sista kvarvarande nazister.
  SwebbTV är väl numera politiskt ägt av tokstollen Tor Paulsson så där bör de hålla sig borta.
  Folk tycks inte reagera på adidasbrotten trots att de ökar lavinartat. Helt obegripligt. Moderaternas gamla rysslandshets gick däremot lätt att locka fram.
  Folk i allmännhet är rädda för de reaktionära krafterna i samhället och flyr politiken för att få behålla jobb och försörjning och slippa få barnen uthängda av fascisiska angivare typ lärare i skolan.
  Iranskans Jagärhär, EXPO och en viss djurplågares aktivitet håller folk i schack på ett effektivt sätt Angiverisystemet i Sovjetunionen på 30-talet tycks vara modellen, medvetet eller omedvetet.
  Surströmmingstanten som saboterade utrustning för AfS springer väl fortfarande omkring med kamera på möten. Wåg och hans bandhundar stod alltid och fotograferade folk som kom till Folkets Demonstration.
  Polischefen Beria började sin bana som ansvarig för odling av “Ivanvtjaj” te slutade livet med en kula i nacken 1953. Även den hårde Stalin insåg att ett angiverisystem till slut äter upp sig självt. Kommer några svenska politiker i 8-klövern att inse samma sak – knappast. SD är värst, sist åkte en rysk forskare kring skidvalla ut för EXPO:s terror.
  Har ingen lösning på det låsta läget. Några veckor med jobb i Danmark övertygade mig om att det svenska systemet med åsiktssyrning – uthängning – utfrysning är effektivare än i något annat land

 • Brist på resurser kanske, politiken är det inget fel på. Guldläge nu när SD kastat det sista av vett och fason, dyrkar Nato och stöder Europas sista kvarvarande nazister.
  SwebbTV är väl numera politiskt ägt av tokstollen Tor Paulsson så där bör de hålla sig borta.
  Folk tycks inte reagera på adidasbrotten trots att de ökar lavinartat. Helt obegripligt. Moderaternas gamla rysslandshets gick däremot lätt att locka fram.
  Folk i allmännhet är rädda för de reaktionära krafterna i samhället och flyr politiken för att få behålla jobb och försörjning och slippa få barnen uthängda av fascisiska angivare typ lärare i skolan.
  Iranskans Jagärhär, EXPO och en viss djurplågares aktivitet håller folk i schack på ett effektivt sätt Angiverisystemet i Sovjetunionen på 30-talet tycks vara modellen, medvetet eller omedvetet.
  Surströmmingstanten som saboterade utrustning för AfS springer väl fortfarande omkring med kamera på möten. Wåg och hans bandhundar stod alltid och fotograferade folk som kom till Folkets Demonstration.
  Polischefen Beria började sin bana som ansvarig för odling av “Ivanvtjaj” te slutade livet med en kula i nacken 1953. Även den hårde Stalin insåg att ett angiverisystem till slut äter upp sig självt. Kommer några svenska politiker i 8-klövern att inse samma sak – knappast. SD är värst, sist åkte en rysk forskare kring skidvalla ut för EXPO:s terror.
  Har ingen lösning på det låsta läget. Några veckor med jobb i Danmark övertygade mig om att det svenska systemet med åsiktssyrning – uthängning – utfrysning är effektivare än i något annat land

 • ”Varför diskuterar vi inte olika lösningsförslag på allvarliga samhällsproblem”?
  Inte intressant för ett ögonblick!!!
  Svenska folket bör hellre intressera sig för att vi väljer politiker som TÖRS ta ANSVAR. Inget annat.
  En politiker måste förstå innebörden av att få sparken om han missbrukar medborgarnas förtroende. Det enda språket en POLITIKER förstår och rättar sig efter.
  Det finns det flera länder som praktiserar där korruption är begränsad eller näst intill obefintlig.
  Ge oss tillbaka rätten att sparka korrupta politiker!
  Tvivlar någon så kan ni vederbörligen invänta den 11 September och uppleva överraskningar när ”Nyans” eller muslimer gör entré i Sveriges riksdag på riktigt.

 • Har man huvudvärk och fortsätter att ta medicin mot huvudvärk, som inte hjälpt, så hur kan man tro att det sker nån förändring, man har inte ändrat nåt. Man måste göra förändringar för att få ändrade resultat.
  Med detta sagt, så kommer det inte ske nån förändring med flera partier, som följer partiboken.
  Partiboken har visat sej vara misslyckat system.
  Knapptryckarna kan vara en början på förändring om man vill rösta.
  Själv röstar jag på soffliggarpartiet.

  • Stig, jag kan hålla med om att vårt partisystem inte är optimalt, men om man skall införa direktdemokrati a la Knapptryckarna så borde de kunna redovisa hur detta skall gå till rent praktiskt, lite mer i detalj.

   Jag har absolut inget emot direktdemokrati i någon form, men frågan blir vilken form av direktdemokrati som långsiktigt gagnar folket bäst.

   Jag har i diskussion med Ulf Bejerstrand försökt ta reda på det, men det ständiga svaret blir att “det får folket rösta om”. Jag tor att det då kommer att gå “inflation” i vad man röstar om.

   Om vi tar mycket komplexa frågor som det finns lagstadgade krav på att utreda och redovisa en konsekvensanalys för kopplat till frågan. Då har i alla fall jag funderat på hur vi alla skall sitta hela dagarna och sätta oss in i alla detaljer för att kunna ha ett tillräckligt beslutsunderlag, för att kunna rösta om det.

   Personligen är jag förtjust i den Schweiziska modellen där man kan samla ett antal namnunderskrifter och därmed kräva en folkomröstning. Då skulle man undvika ett enormt arbete med att alla skall rösta om allt.

   Att inte rösta alls innebär indirekt att du riskerar bidra till Nyans tar sig in i Riksdagen. Klart obra som vi i från Norrland säger.

   • Det här med viljan, orken och kunskapen att sätta sig in i alla möjliga frågor är ett stort problem. Jag har vänner från Schweiz som intygar just detta. Det här med direktdemokrati är inte helt enkelt.

    • Jan-Åke, du har helt rätt i att det är på gränsen till orealistiskt att hela svenska befolkningen skall ha tid och ork att ständigt sätta sig in i alla frågor, stora som små, för att kunna anse sig ha ett bra/tillräckligt beslutsunderlag i en folkomröstning.

     Men visst är tanken om direktdemokrati tilltalande så att vi också i Sverige får mer av vad som utomlands (främst USA) kallas för checks and balance mellan medborgarna och de politiker och tjänstemän som alltid tycks anse att de vet vad som är bäst för medborgarna.

   • Vet inte hur det fungerar i Schweits,vet bara att vårt system inte fungerar.
    I min mening så ska KT vara ett komplement i riksdagen för att ge möjlighet till folkomröstning när så krävs, som t ex natofrågan, vzzinfrågan, bidrag till utlandet…. Tror att folk skulle engagera sej i många frågor.
    Konsekvensanalyser för regeringen/riksdag ska inte göras av lobbyister, som nu.
    Eftersom det inte finns nåt parti som tilltalar mej så ger jag inte bort min röst till nåt parti.
    Soffliggarna kommer att gå framåt. Se bara på valet i frankrike.

    • Knapptryckarna hade varit ett fantastiskt koncept om dom också tillåtit o tagit in också människor med kompetens på lite olika områden, som haft förmågan och försvara folkviljan mot dom sittande ruttna politikerna och korrupt medierna,
     Jag har omöjligt och tro att det räcker med bar upprepa samma mantra ”folket tycker JA eller NEJ” läsa av en röstmodul.
     Till detta behövs inte 14 – 15 stolar eller flera, det räcker med en, resten kan vila hemma och lyfta 70 tusen kr i månaden, bekvämt eller hur? nu har Knapptryckarna stenhårda reglerna, alla skall svara JA eller NEJ och ingenting annat, inte delta i debatter eller bemöta pressen
     Jag är ledsen och säga det, men jag fick vibbar av en sekt, allt efter vad månaderna gick blev det värre och värre.
     Då blir det bara en flock upprepande lydiga papegojor. ELLER?

     • Om jag förstått det rätt så är det meningen att folk ska trycka ja eller nej.
      Ett vanligt parti som är uppbyggt med partiboken är mera sekt, där är alla partimedlemmarna är lydiga papegojor, där alla enbart kan rösta ja till partiledningens förslag.
      Ett rakt svar är vad som behövs, inte en massa tomt prat.

     • Jag tror nog att vi som bor och verkar i detta land fattar och förstår mer än vad du tror Riota, för nu tänker du ju lite som Magdalena Andersson… att NATO-frågan är för allvarlig för att låta folket bestämma. Det är en sak som jag tror du missat helt och det är att Knapptryckarna är människor som tröttnat på politiker och dessa skådespel vi bjuds på och att det är dessa vi klarar oss utan. Sen undrar jag ju hur vi skulle kunna debattera INNAN vi vet vad folket valt och efter är det ju redan klart vad folket valde. Ser du problemet med detta? Så att bara presentera en fråga, låta folket informera varandra via en levande debatt och sen rösta, ser du detta som ett problem? Du borde slåss för att det är folkets röst som skall gälla och inte via “nya” politiker, oavsett vem det är som står i talarstolen och följer manus. Fundera du lite till på detta och fundera sen lite på vad som egentligen hände… när det hände… för om du får vibbar av en “sekt” så har du verkligen missat bollen…!!!

   • Försöker dagligen att tala med folk på”gatan frisör butik”inkl.min släkt om eländet i landet,möts med svar”du är negariv etc”vill inte veta mer än info vad statsTV globalmedia meddelar.Iofs inget nytt tyvärr,har pågått sedan -70talet,Var 76-79 aktiv fritidspolitiker i folkpartiet tills vår duktiga p-ledare Per A lämnade galna fälldins regering som vice statsminister med orden till oss med orden.”den här politiken fungerar inte” och slutade helt med all politik.Vi hade också insett samma på kommunal nivå.Fakta är iatt Sverige styrs sedan 1920 direkt av Wallenberg med sitt motto”att verka utan att synas”med Bonniers all media i landet,över socialdemokratin.Iofs kom ihåg Gustav Vasa skapade via kyrkan kontroll över människorna med folkbokföringen/dåtidens skatteverk som tog över allt 1971.All industri i landet ”skapades”jmf kolonier afrika etc av rik adel(Bildt,Lundin,Bonnier,Roos,etc),från England,Tyskland Bekgien Holland som tog ōver mycket billgt skog.gruvor. vattenkraft med ”gratis”arbetskraft.Införde kass folkskola.som nu bedriver enorm påverkan via media,sk universitet samt 95% av myndigheter är sossar.. Dessa sossar iofs wallenberg är den globala ledaren Skrev avtal med muslimska brödraskapat 1975 om att öppna upp för alla mijoner av sk asyl numöver ca 4 miljoer med Nyans får islam aktiv makt i politiken.. Tragiskt men säger som Per Ahlmark politiken fungerar inte,Nu med ett folk som är i minoritet i sitt ”land”och vi som kämpar via internet..‍♂️‍♀️

 • “Varför diskuterar vi inte olika lösningsförslag på allvarliga samhällsproblem”?
  Inte intressant för ett ögonblick!!!
  Svenska folket bör hellre intressera sig för att vi väljer politiker som TÖRS ta ANSVAR. Inget annat.
  En politiker måste förstå innebörden av att få sparken om han missbrukar medborgarnas förtroende. Det enda språket en POLITIKER förstår och rättar sig efter.
  Det finns det flera länder som praktiserar där korruption är begränsad eller näst intill obefintlig.
  Ge oss tillbaka rätten att sparka korrupta politiker!
  Tvivlar någon så kan ni vederbörligen invänta den 11 September och uppleva överraskningar när “Nyans” eller muslimer gör entré i Sveriges riksdag på riktigt.

 • Har man huvudvärk och fortsätter att ta medicin mot huvudvärk, som inte hjälpt, så hur kan man tro att det sker nån förändring, man har inte ändrat nåt. Man måste göra förändringar för att få ändrade resultat.
  Med detta sagt, så kommer det inte ske nån förändring med flera partier, som följer partiboken.
  Partiboken har visat sej vara misslyckat system.
  Knapptryckarna kan vara en början på förändring om man vill rösta.
  Själv röstar jag på soffliggarpartiet.

  • Stig, jag kan hålla med om att vårt partisystem inte är optimalt, men om man skall införa direktdemokrati a la Knapptryckarna så borde de kunna redovisa hur detta skall gå till rent praktiskt, lite mer i detalj.

   Jag har absolut inget emot direktdemokrati i någon form, men frågan blir vilken form av direktdemokrati som långsiktigt gagnar folket bäst.

   Jag har i diskussion med Ulf Bejerstrand försökt ta reda på det, men det ständiga svaret blir att “det får folket rösta om”. Jag tor att det då kommer att gå “inflation” i vad man röstar om.

   Om vi tar mycket komplexa frågor som det finns lagstadgade krav på att utreda och redovisa en konsekvensanalys för kopplat till frågan. Då har i alla fall jag funderat på hur vi alla skall sitta hela dagarna och sätta oss in i alla detaljer för att kunna ha ett tillräckligt beslutsunderlag, för att kunna rösta om det.

   Personligen är jag förtjust i den Schweiziska modellen där man kan samla ett antal namnunderskrifter och därmed kräva en folkomröstning. Då skulle man undvika ett enormt arbete med att alla skall rösta om allt.

   Att inte rösta alls innebär indirekt att du riskerar bidra till Nyans tar sig in i Riksdagen. Klart obra som vi i från Norrland säger.

   • Det här med viljan, orken och kunskapen att sätta sig in i alla möjliga frågor är ett stort problem. Jag har vänner från Schweiz som intygar just detta. Det här med direktdemokrati är inte helt enkelt.

    • Jan-Åke, du har helt rätt i att det är på gränsen till orealistiskt att hela svenska befolkningen skall ha tid och ork att ständigt sätta sig in i alla frågor, stora som små, för att kunna anse sig ha ett bra/tillräckligt beslutsunderlag i en folkomröstning.

     Men visst är tanken om direktdemokrati tilltalande så att vi också i Sverige får mer av vad som utomlands (främst USA) kallas för checks and balance mellan medborgarna och de politiker och tjänstemän som alltid tycks anse att de vet vad som är bäst för medborgarna.

   • Vet inte hur det fungerar i Schweits,vet bara att vårt system inte fungerar.
    I min mening så ska KT vara ett komplement i riksdagen för att ge möjlighet till folkomröstning när så krävs, som t ex natofrågan, vzzinfrågan, bidrag till utlandet…. Tror att folk skulle engagera sej i många frågor.
    Konsekvensanalyser för regeringen/riksdag ska inte göras av lobbyister, som nu.
    Eftersom det inte finns nåt parti som tilltalar mej så ger jag inte bort min röst till nåt parti.
    Soffliggarna kommer att gå framåt. Se bara på valet i frankrike.

    • Knapptryckarna hade varit ett fantastiskt koncept om dom också tillåtit o tagit in också människor med kompetens på lite olika områden, som haft förmågan och försvara folkviljan mot dom sittande ruttna politikerna och korrupt medierna,
     Jag har omöjligt och tro att det räcker med bar upprepa samma mantra “folket tycker JA eller NEJ” läsa av en röstmodul.
     Till detta behövs inte 14 – 15 stolar eller flera, det räcker med en, resten kan vila hemma och lyfta 70 tusen kr i månaden, bekvämt eller hur? nu har Knapptryckarna stenhårda reglerna, alla skall svara JA eller NEJ och ingenting annat, inte delta i debatter eller bemöta pressen
     Jag är ledsen och säga det, men jag fick vibbar av en sekt, allt efter vad månaderna gick blev det värre och värre.
     Då blir det bara en flock upprepande lydiga papegojor. ELLER?

     • Om jag förstått det rätt så är det meningen att folk ska trycka ja eller nej.
      Ett vanligt parti som är uppbyggt med partiboken är mera sekt, där är alla partimedlemmarna är lydiga papegojor, där alla enbart kan rösta ja till partiledningens förslag.
      Ett rakt svar är vad som behövs, inte en massa tomt prat.

     • Jag tror nog att vi som bor och verkar i detta land fattar och förstår mer än vad du tror Riota, för nu tänker du ju lite som Magdalena Andersson… att NATO-frågan är för allvarlig för att låta folket bestämma. Det är en sak som jag tror du missat helt och det är att Knapptryckarna är människor som tröttnat på politiker och dessa skådespel vi bjuds på och att det är dessa vi klarar oss utan. Sen undrar jag ju hur vi skulle kunna debattera INNAN vi vet vad folket valt och efter är det ju redan klart vad folket valde. Ser du problemet med detta? Så att bara presentera en fråga, låta folket informera varandra via en levande debatt och sen rösta, ser du detta som ett problem? Du borde slåss för att det är folkets röst som skall gälla och inte via “nya” politiker, oavsett vem det är som står i talarstolen och följer manus. Fundera du lite till på detta och fundera sen lite på vad som egentligen hände… när det hände… för om du får vibbar av en “sekt” så har du verkligen missat bollen…!!!

   • Försöker dagligen att tala med folk på”gatan frisör butik”inkl.min släkt om eländet i landet,möts med svar”du är negariv etc”vill inte veta mer än info vad statsTV globalmedia meddelar.Iofs inget nytt tyvärr,har pågått sedan -70talet,Var 76-79 aktiv fritidspolitiker i folkpartiet tills vår duktiga p-ledare Per A lämnade galna fälldins regering som vice statsminister med orden till oss med orden.”den här politiken fungerar inte” och slutade helt med all politik.Vi hade också insett samma på kommunal nivå.Fakta är iatt Sverige styrs sedan 1920 direkt av Wallenberg med sitt motto”att verka utan att synas”med Bonniers all media i landet,över socialdemokratin.Iofs kom ihåg Gustav Vasa skapade via kyrkan kontroll över människorna med folkbokföringen/dåtidens skatteverk som tog över allt 1971.All industri i landet “skapades”jmf kolonier afrika etc av rik adel(Bildt,Lundin,Bonnier,Roos,etc),från England,Tyskland Bekgien Holland som tog ōver mycket billgt skog.gruvor. vattenkraft med “gratis”arbetskraft.Införde kass folkskola.som nu bedriver enorm påverkan via media,sk universitet samt 95% av myndigheter är sossar.. Dessa sossar iofs wallenberg är den globala ledaren Skrev avtal med muslimska brödraskapat 1975 om att öppna upp för alla mijoner av sk asyl numöver ca 4 miljoer med Nyans får islam aktiv makt i politiken.. Tragiskt men säger som Per Ahlmark politiken fungerar inte,Nu med ett folk som är i minoritet i sitt “land”och vi som kämpar via internet..‍♂️‍♀️

 • Helt rätt, risken eller sannolikheten är, ingen av dessa små partier kommer in på egna ben, ingen har heltäckande kunskap i sakfrågor.
  Varför inte gå samman, driva sina egna hjärtefrågor dom har bra kunskap om, kanske senare bredda sig
  Går alla småpartier gemensamt in i valsamverkan, kommer alla få in foten och påverka inifrån
  Det behövs nytt sunt blod i parlamentet.
  Detta skulle drastisk öka väljarröster, risken minskar att väljarnas röster går förlorade
  Även de som vill rösta på ett mindre parti, vågar inte göra det, med risk att rösten blir bortkastad o gynnar 8 klöver eller Nyans.
  Då röstar dom hellre på det minst sämsta partiet
  I en sund valsamverkan kommer ingen vilja rösta på den näst sämsta, hela 8 klövern skulle tappa röster till valsamverkans partierna.
  Det är som Jan Norberg sagt förut, varje bortkastad röst ökar även Nyans möjlighet o få flera stolar, vill vi det?
  Viktigt o komma in och arbeta inifrån för att få bort 4% spärren
  Med sund valsamverkan är 4% spärren bortta, vare sig 8 klövern vill det eller inte

 • I princip inget “alternativt” parti diskuterar ju grundproblematiken i samhället, vårat land och i välden. Man ägnar sig bara åt olika diskussioner av symptomlindring. Mer eller mindre stora doser av huvudvärkstabbleter, amputering eller inte. Smätstillande och blunda som smurfarna i Riksdagen sysslar med.

  Så länge det grundläggande monetära systemet är ruttet by default så kommer det aldrig bli någon förändring.Så länge inte “pengar” vilar på en solid humanitär och rättvis grund så är ju allt man gör med dem per automatik ohållbart.

  Jag hoppas fler söker sig djupare i orsakerna till varför vår värld ser ut som den gör. När man ser orsakerna så blir lösningarna relativt självklara.

 • Helt rätt, risken eller sannolikheten är, ingen av dessa små partier kommer in på egna ben, ingen har heltäckande kunskap i sakfrågor.
  Varför inte gå samman, driva sina egna hjärtefrågor dom har bra kunskap om, kanske senare bredda sig
  Går alla småpartier gemensamt in i valsamverkan, kommer alla få in foten och påverka inifrån
  Det behövs nytt sunt blod i parlamentet.
  Detta skulle drastisk öka väljarröster, risken minskar att väljarnas röster går förlorade
  Även de som vill rösta på ett mindre parti, vågar inte göra det, med risk att rösten blir bortkastad o gynnar 8 klöver eller Nyans.
  Då röstar dom hellre på det minst sämsta partiet
  I en sund valsamverkan kommer ingen vilja rösta på den näst sämsta, hela 8 klövern skulle tappa röster till valsamverkans partierna.
  Det är som Jan Norberg sagt förut, varje bortkastad röst ökar även Nyans möjlighet o få flera stolar, vill vi det?
  Viktigt o komma in och arbeta inifrån för att få bort 4% spärren
  Med sund valsamverkan är 4% spärren bortta, vare sig 8 klövern vill det eller inte

 • I princip inget “alternativt” parti diskuterar ju grundproblematiken i samhället, vårat land och i välden. Man ägnar sig bara åt olika diskussioner av symptomlindring. Mer eller mindre stora doser av huvudvärkstabbleter, amputering eller inte. Smätstillande och blunda som smurfarna i Riksdagen sysslar med.

  Så länge det grundläggande monetära systemet är ruttet by default så kommer det aldrig bli någon förändring.Så länge inte “pengar” vilar på en solid humanitär och rättvis grund så är ju allt man gör med dem per automatik ohållbart.

  Jag hoppas fler söker sig djupare i orsakerna till varför vår värld ser ut som den gör. När man ser orsakerna så blir lösningarna relativt självklara.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *