Polen och president Andrzej Duda – ljuset i det kompakta EU-mörkret

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 14 juli 2020
- Jan Norberg
Andrzej Duda (Polens president (2015-). Licens: CC-BY-4.0, Wikimedia Commons
Andrzej Duda (Polens president (2015-). Licens: CC-BY-4.0, Wikimedia Commons
Bild: Andrzej Duda (Polens president 2015-). Licens: CC BY 4.0, Wikimedia Commons

GEOPOLITIK & DEBATT. Ännu en gång har de Polska väljarna visat sina politiska preferenser och givit sin nationalkonservativa president Andrzej Duda sitt förtroende, till SVT:s och andra vänstermediers stora förtrytelse.

Text: Jan Norberg

Helgens val visade åter att Polen har taktpinnen inom EU för en mer sansad inriktning, förvisso är jag ingen särskilt religiös person själv, men som motvikt till den pågående massimporten av islamister föredrar jag och många andra en fortsatt kristen dominans i Europa.

Det är starkt av Polens befolkning att stå emot påtryckningar från ett genomkorrupt EU vilka i sina försök att indirekt styra en suverän nationalstat gjort precis allt för att kuva Polen.

Landet har också, liksom Ungern, tydligt tagit ställning mot den otäcke finansmogulen George Soros ohemula försök att lägga sig i Polens inre angelägenheter. Globalisternas försök att nå inflytande inom EU möter allt större motstånd i fler och fler länder, den värdekonservativa nationalismen ses av alltfler som den motvikt vilken kan stoppa globalisternas framfart.

ArcanumSkolan 2024

Polen har också skickligt manövrerat sig till en särskilt positiv relation gentemot USA (läs främst Donald Trump) som en effektiv motvikt till EU:s försök att få Polen ut ur EU.

EU:s påtryckningar kan ju leda till att Polen endera blir uteslutna ur EU, eller så begär de själva utträde. Om Donald Trump klarar av att bli omvald så växer nog Polens motstånd mot EU:s påtryckningar, skulle Polen själva begära utträde ur EU och få de ca 10,000 amerikanska NATO-soldaterna från Tyskland flyttade till Polen som Trump viskat högt om för ett tag sedan.

Ja, då har Polen skakat inte bara EU, utan också Ryssland vilka med detta sannolikt får se ett förstärkt militärt stöd från USA mycket nära sina gränser. Maktbalansen är därmed kraftigt förändrad och Polen blir en med USA mycket nära lierad stat.

Den polska befolkningen anses ha en väl utvecklad ryss skräck och har därför sannolikt inget emot en särskilt positiv relation med USA, kan detta dessutom ge EU:s vänsterliberala ledargarnityr en ordentlig näsknäpp så tror jag man är sanningen ganska nära.

Jag roar mig ibland åt att lyssna på en amerikansk nationalkonservativ och mycket rolig kille vilken har huvudet på skaft och dessutom på ett otypiskt amerikanskt manér följer den politiska utvecklingen i Europa mycket ingående. Ta dig gärna tid och lyssna på hur han beskriver det polska valresultatet nu i helgen.

Steve Turley var namnet!

Text: Jan Norberg

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Andrzej Duda