Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Petrit Latifi: Kommer mina föräldrar tvingas fly igen – nästa gång från Sverige?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Petrit Latifi, pressfoto
Petrit Latifi, pressfoto
Petrit Latifi, pressfoto

DEBATT. Min familj flydde tidigt från forna Jugoslavien innan det krackelerade och dödade över 100,000 människor. En brittisk journalist intervjuade en paramilitär som deltagit i krigsbrott och frågade vad de gjorde med barnen. Soldaten svarade med en gest där han rörde lite lätt på kniven. “Even the children?” frågade journalisten. “Everyone” svarade soldaten.

Text: Petrit Latifi, föreläsare och krönikör | Läs mer av Petrit Latifi i NewsVoice

Tiotusentals människor flydde till Sverige där de fann fred. Hur kunde det gå så snett? Forna Jugoslavien var en mångkulturell, kommunistisk federation med olika grupper som inte ville tillhöra varandra. Vad finns det för lärdom att dra till det mångkulturella Sverige?

Sverige liknade forna Jugoslavien med idén om den socialistiska välfärdsstaten. Man lovade jobb och fred till alla som ville vara med, men om man röstade på fel parti, kritiserade fel person eller strävade efter ett nationalistiskt oberoende, fick man problem. När Tito dog uppstod ett vakuum som snabbt fylldes av multinationalistiska enklaver. Detta accepterades inte av Belgrad och stämningen blev hetsig. Protester utbröt över hela federationen och tusentals greps och fängslades. Dussintals sköts ihjäl i stundens hetta. Fattigdom och historiska och religiösa motsättningar ökade. Resultatet blev Europas största folkmord sedan andra världskriget.

Jag vill minnas att på 1970-talet var Jugoslavien Europas tredje starkaste militärmakt. Så hur kunde det haverera och så många människor duka under? Svaret ligger i förutsättningen för federationen.

Den mångkulturella kommunistiska staten var ämnad att kollapsa. Tribalismen intensifierades. Det uppstod paramilitärer och lokal milis som smugglade vapen, rånade grannar, sålde droger och kidnappade människor. Organ såldes. Utöver att den officiella armén smugglade vapen mördades poliser och militärer i bakhåll. Det fanns till och med legosoldater från USA och Ryssland som härjade fritt. Det var ett ingenmansland och starkast överlevde.

Sverige löper nu risk att gå samma öde till mötes. Olika grupper drar åt olika håll. Parallellsamhällen växer fram där svensk lag inte respekteras. Gängen kontrollerar utsatta områden. Det ökande politikerföraktet sprider stigmatisering. Flera rekvisit för ett haveri finns där Sverige kan bli ett nytt Jugoslavien. Då uppstår självutnämnda sheriffer som går runt beväpnade och patrullerar för de egna klanerna. Våra utsatta områden fallerar och våldsamma scener utspelar sig.

De eskalerande skjutningarna och sprängningarna som vi kan läsa om dagligen signalerar ett lågintensivt inbördeskrig där allmänheten står handfallen.

I forna Jugoslavien hade man åtminstone möjlighet att försvara sig eftersom man ägde vapen. I Sverige förfogar allmänheten över arga brev och långa telefonköer. Det är hög tid att etablissemanget vaknar och att våra politiker tar sitt ansvar.

Vill man motverka ett potentiellt inbördeskrig måste staten återvinna förtroendet genom nationell enighet och garanterad välfärd. Alla medborgare, oavsett bakgrund, ska förväntas agera ansvarsfullt och respektera Sverige som nation. De som en gång flytt ska ju inte behöva fly igen.

Mångkultur kan vara en farlig häxbrygd.

Text: Petrit Latifi, föreläsare och krönikör | Läs mer av Petrit Latifi i NewsVoice

Mina föräldrar flydde till Sverige år 1992 från forna Jugoslavien. Mina föräldrar kom till ett Sverige som fungerade bra. Jag växte upp på en mångkulturell förort och väldigt snabbt upptäckte jag att något var fel. Det skulle dröja länge innan jag engagerade mig på riktigt. Jag började föreläsa om utanförskapsområden och idag är jag publicerad skribent och krönikör. Följ mig gärna på Facebook

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq